martes, 15 de mayo de 2012

Reptes econòmics i polítics dels nous líders xinesos

Aquest dilluns 14 de maig, es va celebrar una conferència a Casa Àsia sobre "Reptes econòmics i polítics dels nous líders xinesos".  Que s'iniciava a les  19:00 fins les 20:30 (no podia durar més, ja que després el grup de gent que participa del cor de Casa Àsia tenia que assajar a la mateixa sala).

La conferència estava a càrrec de Jean-François Huchet, catedràtic de Economia de l'Escola d'Estudis de Xina, INALCO-Langues'O (França) i ex-director del Centre Francès de Estudis sobre la Xina Contemporània (Hong Kong), i presentat per Juan Tugores, catedràtic d'Economia i coordinador del Màster en Internacionalització de la Universitat de Barcelona, i Rafael Bueno, director de Política i Societat de Casa Àsia.

Aquesta activitat de Casa Àsia, es va poder realitzar gràcies al  senyor Huchet estava a Barcelona i "va poder fer un forat a la seva agenda", com deia Bueno, i a la col·laboració de la UB i la UPF.

El tema de la xerrada era sobre la transició de govern a la que Xina s'enfrontava a les pròximes eleccions a la tardor d'aquest any 2012. Huchet remarcava que era un canvi molt important i a la vegada radical ja que suposava la primera veritable transició després de Deng Xiaoping.
La Xina tenia que canviar totalment, remodelar-se, i  enfrontar una nova política econòmica. Però per completar aquesta dura etapa, que podrien tardar un o dos anys a adaptar-se, també tindrien que canviar la seva ideologia.
Un dels problemes principals de la Xina - afirmava Huchet - és el sector públic. On aconsegueixen grans beneficis, amb costos de producció molt baixos. Gran part d'aquests beneficis, se'ls quedava la mateixa empresa, i aquestes empreses, són dirigides pel mateix partit polític que governa actualment al país. L'altre a tenir en compte, és el sistema fiscal, que és un gran problema pels ajuntaments, ja que no saben com enfrontar el dèficit.
També va citar el tema de la demografia de la Xina, que cada cop s'espera menys gent jove per què treballi.

Ja acabada l'explicació, es va iniciar el torn de preguntes.  Personalment, em va cridar l'atenció la pregunta de una dona, que demanava quina influència tenien les xarxes socials dins la política. La resposta d'Huchet va ser la següent:
"Tiene mucha importancia. El poder quiere controlar esas redes sociales, pero hay un desarrollo muy rápido que hace que sea más difícil de controlar [...] aunque por ahora lo consiguen". Em va cridar l'atenció quan va dir que destinen més diners en la seguretat (o censura) d'internet que en el que destinen pel servei militar.

Abans que comencés la presentació, vaig tenir l'oportunitat de parlar amb gent del públic. Molts, sentien curiositat pel futur desenvolupament econòmic tenint en compte el gran mercat que té aquest país. Altres, els interessava més el punt de vista de Xina com a societat dins la seva economia.

Els espectadors que assistien mostraven interès per la conferència. Rafael Bueno va expressar la seva sorpresa davant el nombrós públic un dilluns.
 Hi havia gent de diverses edats, i abundaven estudiants universitaris. Em vaig fixar que més de 15 persones xineses estaven de públic, i com algun d'ells anava afirmant les paraules de Jean-François Huchet al llarg de l'explicació. També vaig reconèixer cares que ja havia vist en conferències anteriors, així que es pot suposar que són usuaris que de normal van a aquestes sessions informatives que organitza Casa Àsia, i això demostra que Casa Àsia és un lloc cultural important sobre gran diversitat de temes del continent asiàtic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario